Volvos IT-chef lovar hög datasäkerhet i framtidens bilar
2015-07-20

Volvos IT-chef lovar hög datasäkerhet i framtidens bilar

Smartare bilar erbjuder föraren allt fler alternativ, funktioner och möjligheter för säker och bekväm körning. Men som vi redan vet så finns det redan idag luckor i systemen som kan utnyttjas av hackare.

De flesta biltillverkare är överens om att ett viktigt nästa steg är att få bilar uppkopplade mot internet. Detta gör många oroliga över att hackare ska få lättare att ta sig in i systemen och sabotera, eller rent av styra bilen på håll. Det här är dock ingenting man behöver vara orolig för enligt Klas Bendrick, it-chef på Volvo.

- Om du arbetar med it på ett globalt företag så arbetar du alltid med någon form av säkerhet, säger Klas Bendrick i en intervju med Automotive News, och förklarar att de antagligen kommer samarbeta med nya partners inom säkerhetsteknik på uppkopplade bilar.

- Säkerhet är ett av våra huvudområden på Volvo och vi hanterar virtuell säkerhet på samma sätt, fortsätter han. Vi är väldigt seriösa och vill säkerställa kapaciteten på våra varor och tjänster.

Klas menar att tekniken är viktig för att göra bättre, säkrare och mer funktionella bilar. Internuppkoppling är också något som bilkunder efterfrågar i allt större utsträckning, vilket skyndar på utvecklingen. Han berättar vidare om vilka möjligheter som en säker uppkoppling kan erbjuda, och det rör sig om allt från att bilar ska utrustas med inbyggd nödsamtalsteknik till ökad energieffektivitet och rena bekvämligheter för bilägare.

- Finesser som gör deras liv enklare, som till exempel att programmera bilen för värme och kyla på distans. Kunderna gillar också smarta lösningar som att mjukvaran till navigeringen uppdateras automatiskt direkt till bilen.

Internet är helt klart ett viktigt verktyg som helt kan förändra hur vi ser på bilen i framtiden. Till dess får vi hoppas att de inte lanserar tekniken fullt ut förrän de har ett vattentätt system på plats.

Allt material är skyddat av upphovsrätten | © 2014