Hur du fotar bra med blixt
2014-03-31

Hur du fotar bra med blixt

Det har genom historien funnit många olika typer av blixtar som man använt sig av i samband med fotografering. Den typen av blixt som är allra vanligast i dag är elektronblixten, alltså en blixt som består av en kondensator som ska laddas upp. Det finns många olika sätt att använda blixtar på och många gör det mer eller mindre bra.

En elektronblixt laddas ur blixtsnabbt och gör det möjligt att i en begränsad yta få till samma färgtemperatur som normalt dagsljus har. Själva uppladdningen av blixten går mycket fort och det är aldrig något som man behöver ta i beaktande när det kommer till de moderna varianterna. Dagens blixtar gör det också möjligt att frysa rörelser, just eftersom att blixten är så snabb som den är.

Inbyggda blixtar

Idag kommer många av de moderna kamerorna med inbyggda blixtar. Det är många gånger en väldigt bra fördel att ha med sig, inte minst när man verkligen är i behov av en blixt, men det kan finnas många skäl till att fundera på alternativ. Det är nämligen så att denna blixt kan uppfattas som ganska störande, speciellt när man använder sig av en kameras automatfunktion. I tid och otid kommer blixten då att fälla upp sig, även om man kanske inte vill att den ska göra det. Dessutom så är blixten i sig oftast väldigt liten och ganska svag. Att den sitter så nära objektivet som den gör kan också skapa problem, röda ögon är ett tydligt exempel på det. Dock finns det tekniker som kan ta bort dessa oönskade effekter, men bäst är om man undviker dem från början. Att blixten inte heller kan riktas åt olika håll gör att man inte kan få till ett tillräckligt bra resultat. En inbyggd blixt har gjort många människor irriterade på blixtar, som de tycker bara förstör. Då borde man försöka med en lös blixt.

Externa blixtar

Den absolut största fördelen med en extern blixt är att den går att rikta åt olika håll. Det betyder att du kan lysa upp ditt fotoobjekt på ett betydligt bättre och mer harmoniskt sätt. Ljus studsar, så om man exempelvis skulle rikta blixten uppåt mot ett tak så kommer bilden visa att ljuset kommer uppifrån, istället för rakt fram som inbyggda blixtar gör. Effekten blir alltså en mer spännande och mjukare ljus och dessa blixtar är de allra flesta gånger betydligt starkare än vad inbyggda är. När man då väljer vilken extern blixt man ska ha så är det viktigt att tänka på en del saker. Bland annat så måste man se till att blixtstyrkan finns där och att den är vridbar för att du ska kunna få till dina bilder på bästa sätt.

Vill du fördjupa dig ännu mer inom blixtteknik rekommenderar vi den här kursen på Folkuniversitetet och http://www.bgafotobutik.se/ för dig som vill göra roliga saker med dina redan tagna foton.

Allt material är skyddat av upphovsrätten | © 2014