GHOST – Skärmen som ändrar form
2015-07-11

GHOST – Skärmen som ändrar form

Skärmteknik blir, precis som all annan teknik, bara bättre och bättre. De senaste utvecklingarna har gett oss mindre, större och bättre skärmar i allt högre upplösning, bland annat med teknik som retina-skärmar. Men snart kommer skärmteknik som tar visuella displayer in i den tredje dimensionen, på riktigt.

Forskare vid Köpenhamns Universitet har tagit fram en formbar skärm går att manipulera fritt i form och storlek. Projektet går under namnet, Generic, Highly-Organic Shape-Changing Interfaces, som kort och gott förkortas till GHOST. Under de senaste två åren har forskarna utvecklat en rad system som tillåter riktig fysisk interaktion med skärmar.

Bland annat ska man kunna använda ultraljud för att projicera ut skärmen, till exempel för att skapa struktur enligt topografin på en karta. Och på grund av det formbara materialet i skärmen går det att ta tag i till exempel en datapunkt från ett stapeldiagram för att ändra hur den visas. En annan möjlig funktion kan vara att skärmen sticker upp för att dölja dina fingrar när du slår in en pinkod.

- Displayer som ändrar form medan du använder dem är antagligen bara fem år bort nu, säger Kasper Hornbæk, koordinator på GHOST projektet. Det här kommer ha alla möjliga implikationer för framtiden, från vardagsinteraktioner med mobiltelefoner till inlärning via datorer och designarbete.

Bilden är hämtad från: Universitypost.dk

Allt material är skyddat av upphovsrätten | © 2014